5 posiłków
Dieta 5 posiłków dziennie przyczynia się do redukcji masy ciała, poprawia ogólne samopoczucie oraz sprzyja zwiększeniu koncentracji. Opiera się na 5 posiłkach jedzonych w regularnych odstępach. Ostatni posiłek – kolacja – powinien być spożyty na 2–3 godziny przed snem.
Dieta 5 posiłków dziennie, oparta na zbilansowanym jadłospisie, sprzyja zmniejszeniu masy ciała, a dodatkowo zapewnia lepsze samopoczucie. Posiłki należy spożywać w regularnych odstępach, najlepiej co 3 godziny. Każdy powinien dostarczać warzyw lub owoców, które stanowią cenne źródło witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.
Dieta 5 posiłków dziennie – podstawowe zasady
Dieta 5 posiłków dziennie, jak sama nazwa mówi, opiera się na jadłospisie złożonym z 5 posiłków: I śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Posiłki te powinny być spożywane w regularnych odstępach, co 3 godziny. Wskazane jest, aby pierwsze cztery stanowiły źródło węglowodanów, białek i tłuszczów, ostatni z nich – kolacja – powinien dostarczać głównie białka. Dozwolonymi przekąskami są warzywa z wyjątkiem roślin strączkowych, czyli fasoli, grochu i soi. Owoce zaleca się jeść do czwartego posiłku, gdyż ze względu na dużą zawartość cukrów prostych nie są wskazane w godzinach wieczornych. W diecie 5 posiłków należy zadbać o prawidłową podaż płynów – każdego dnia należy małymi łyczkami wypijać 8 szklanek wody – przegotowanej lub mineralnej, najlepiej co 30–40 minut.
Dieta 5 posiłków dziennie wyklucza produkty o wysokim stopniu przetworzenia, które dostarczają dużej ilości kalorii i tłuszczu, a tym samym sprzyjają przyrostowi masy ciała. Z żywienia eliminuje się: fast foody, dania typu instant, słodzone i gazowane napoje. Niewskazane są również: sery żółte i topione, majonez, słodycze, jogurty i kefiry smakowe. W diecie 5 posiłków dziennie ogranicza się produkty o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak: banany, gotowaną marchewkę, gotowane buraki i kukurydzę, ziemniaki oraz pieczywo pszenne.
Dieta 5 posiłków dziennie PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY
I śniadanie: jajecznica z dwóch jaj, sałatka ze świeżych pomidorów, kromka razowego pieczywa, kawa zbożowa.
II śniadanie: jogurt naturalny z kawałkami owoców, np. gruszki, truskawek, herbatka ziołowa.
Obiad: dorsz pieczony z pełnoziarnistym ryżem i szpinakiem, gotowana fasolka szparagowa, szklanka wody lub herbatka owocowa.
Podwieczorek: sałatka z jabłka i marchewki, dwie kromki pieczywa chrupkiego.
Kolacja: chudy twarożek z rzodkiewką i ogórkiem z dodatkiem jogurtu naturalnego, herbata z cytryną.